ALAPOZÓ TERÁPIA

Óvodánkban heti rendszerességgel tartunk foglalkozást, ami az alapozó terápia mozgásanyagára épülő torna, kiegészítve fejlesztő pedagógiai módszerekkel.
Az Alapozó Terápia olyan mozgásfejlesztésen alapuló (ún. motoszenzoros) típusú idegrendszer fejlesztő terápia, mely során a gyermekeknél újra indítjuk az emberi mozgásfejlődés állomásait. Ezzel lehetővé tesszük a gyermekek számára, hogy újra járják a fejlődésben már elhagyott lépcsőfokokat, pótolják hiányaikat, kiküszöbölve így a fejlődés akadályait.
A módszert fejlesztésre kizárólag azok a gyermekekkel hivatásszerűen foglalkozó munkatársak alkalmazhatják, akik az Alapozó Terápiák Alapítvány 120 órás akkreditált tanfolyamán megismerkedtek a terápia alapjaival, és fejlesztői tanúsítványt kaptak.
Fejlesztésnek minimálisan heti 2 alkalommal 1 órás foglalkozás minősül, amelyen a csoportlétszám 6-15/20 fő lehet, mely a résztvevő gyermekeknek általános mozgásfejlesztést biztosít.
Ez a terápia hatásos (5-10 éves korig):
Megkésett vagy/és hibás, akadályozott beszédfejlődésnél (diszfáziák).
Fejlődésben, érésben elmaradt óvodásoknál.
Minden olyan gyermeknél, aki mozgásügyetlenségben szenved bármilyen okból.
A módszer alkalmazása előtt szükséges a gyermekek vizsgálata, melynek során megbeszéljük a problémás területeket, tüneteket.

Foglalkozások során:

• végigvezetjük a gyermekeket az egyszerű mozgásoktól az összetett, sorozatokból álló, bonyolult mozgásokig, a fejlett koordinációt igénylő feladatok megtanulásáig, a jó kivitelezésig
• végig segítjük őket a több irányú figyelmet igénylő feladatok automatizált szintű végrehajtásáig
• fejlesztjük a gyermekek általános mozgásügyességét, a kézügyességet igénylő feladatok kivitelezésének alapjául szolgáló finommotorikát
• elősegítjük a stabil jobb-, vagy baloldali dominancia kialakítását és megerősítését is
• mozgásfejlesztési gyakorlatsorunkkal hatunk a beszéd működéséért (olvasás, írás) felelős területekre is
• a terápia során a mozgást kiegészítjük fejlesztő pedagógiai módszerekkel (idő, tér, emlékezet, ritmus, labdagyakorlatok stb.)
 

Visitor counter, Heat Map, Conversion tracking, Search Rank